Tuesday 8 September 2009

Free State: Vaal dam

Het is de eerste keer in twee jaar dat we echt buiten Johannesburg zijn geweest. We besloten vroeg in de morgen om er op uit te gaan. Dus alles moest vlug vlug gemaakt worden en ingepakt worden. Intussen hebben we nog een chat met mijn ouders.

De picknick mand word gevuld met een doos sla,zalm en komkommer. In een andere doos zit tomaat en nog een ander kleine doosje is gevuld met vier gekookte eitjes. Daarbij nog een doosje aardbeien en dan word de rest gevuld met ijs om alles koel te houden. De thermofles is gevuld met banaan-aardbeien milkshake en gaat ook in de cooler picknick mand. In de andere koelbox gaat het Frans brood, mayonaise en appels. Nu nog de borden , glazen , bestek en handdoek inpakken en we zijn klaar om te gaan.

We moeten nog even Latanya (3) oppikken ( dochter van mijn man's neef) en zo vertrekken we naar de Vaal. Sarah en Latanya hebben beiden een lollie gekregen voor de reis. We rijden door dor landschap en op een bepaald moment waren we in "the middele of nowhere" aan het rijden. We zijn bijna al een uur onderweg. Latanya begint te wenen en zegt dat ze honger heeft. Dus we stoppen even en ik duik even in de koelbox om brood uit te halen. Ik geef Latanya en Sarah een stukje brood. Daarna viel Latanya in slaap. Uiteindelijk arriveren we bij de Vaal en moeten we nog alleen een plekje zien te vinden om te crashen. Intussen had ik ook al honger gekregen.

Vrijstaat huisvest overigens diverse goud- en steenkolenmijnen. De provincie gedijt op het 1000 tot 1500 meter hoog gelegen Zuid-Afrikaanse hoogplateau en bestaat uit gebergte en weidse grasvlakten. De provincie ligt bezaaid met belangrijke dammen, zoals Sterkfontein, Vanderkloof, Gariep en Vaal, die tot de grootsten van het land behoren. Zij werden vooral gebouwd voor de irrigatie, maar de Vaal Dam levert ook water aan de provincie Gauteng.

Het benodigde water wordt verzameld door de indrukwekkende Vaal Dam met een reservoir van 300 km². Hij vormt niet alleen een grens met Gauteng, maar voorziet die provincie eveneens van water. Vaal Dam is het Mekka voor watersportliefhebbers. In de omgeving is ook het raften mogelijk en wie dat wenst kan zijn handigheid in het kanoën aantonen.



Eindelijk vinden we een plaats maar moeten we wel R50 inkom betalen. We bezetten de laatste boom waar nog schaduw is en zitten lekker dicht bij het water. Maar ook niet te dicht. De koffer wordt geopend, de handdoek uitgespreid en eten word geserveerd.





Saartje eet niet veel en ook Latanya niet. Daarna spelen ze met de ballen die we mee hadden gebracht. Mijn man is zo goed in spelen met kinderen. Sarah en Latanya hadden veel plezier. Zelfs Sarah was over ijverig met de borden bezig en schoonmaken. Na een tijdje wou Latanya auto rijden, dus zet mijn man ze achter het stuur. Dat levert een mooie foto op.



Rond half vijf pakken we onze biezen en rijden we weer naar huis. Onderweg slapen ons twee kleinste spruitjes. Uitgeput van het spelen en de frisse lucht. Latanya was verdrietig toen ze weer thuis was. Het was een leuke dag voor haar, weg van de betonnen muren en straten.

No comments:

Post a Comment